DNS Adresleri Sorgulanacak Domain

DNS Nedir? Nasıl Çalışır?

Domain Name System kısaca DNS, internette rahatça dolaşabilmenizi sağlayan bir sistemdir. Sunucuların etkin bir şekilde çalışmasını sağlamak için alan adı ile IP adresi arasında bağlantıyı kurmakla görevlidir.

Her internet sitesi farklı bir ip adresi üzerinde çalışır. Kullanıcılar tarafından bu IP adreslerinin ezberlenmesi zor olduğundan dolayı alan adları kullanılmaktadır. DNS bu köprüyü sağlayarak IP adresinin domainle bağlantı kurulmasını sağlayarak trafiği yönetmektedir.

DNS kısaca; alan adları ile ip adresleri arasında bağlantının kurulmasının sağlandığı bir sistemdir.

DNS Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Alan adlarının DNS kayıtlarını öğrenmenin bir dizi yolu bulunmaktadır. Teknik detayları bir kenara bırakarak hızlıca DNS kayıtlarına ulaşmak isterseniz adresimizi kullanmanız yeterli olacaktır. DNS Sorgulama bölümü üzerinden son derece hızlı DNS kaydı sonuçlarına ulaşabilirsiniz.

DNS Kayıtları Ne Anlama Gelir?

Alan adları ile alakalı çok farklı bilgileri içeren kayıt türleridir. SOA, A, CNAME, NS, TXT gibi farklı türleri bulunmaktadır. Bu türlerin görevleri ve kullanım alanları farklı olmaktadır. Tüm dns kayıtlarının tek bir internet sitesi için kullanılması gerekmez. Bazı kayıtlar (örneğin A gibi) kullanılarak web sitesine ulaşmakta mümkün olabilir.

A Kaydı: Adres kaydı olarak da adlandırılan -en yaygın -DNS kayıt türüdür. Doğrudan bir alan adının IPv4 adresine eşleşmesinde kullanılır. Başka bir deyişle web sitelerin ip adreslerine yönlenerek kullanılmasında görev alır. alanadi.com için bir A kaydı oluşturmamız durumunda, alan adı kayıtta belirtilen ip adresine yönlendirilecektir.

AAAA Kaydı: A kaydında olduğu gibi AAAA kaydında  IPv6 adresine yönlendirme yapılır.

CNAME: A kaydı olmak şartıyla bir alan adının başka alan adına yönlendirilmesini sağlar. Subdomain ya da farklı bir domaine olabilir. Örnek vermek gerekirse: “subdomain.siteadi.com” “siteadi.com” adresine ya da “siteadi.net” adresi “siteadi.com” adresine yönlendirilebilir.

Name Server (NS): bir alan adını hangi dns sunucularının yönettiğinin belirtilmesinde kullanılır. Başka bir deyiş ile DNS kayıtlarının barındırıldığı yetkili ağ sunucularının tanımlanmasını sağlar. Çoğunlukla minimum 2 olacak şekilde birden fazla name serve kaydı olmaktadır. Bunun bir tanesi ana olacak şekilde ayarlanırken, diğerleri yedek olarak ayarlanır.

MX Kaydı: Eğer bir alan adında mail trafiği bulunuyorsa/bulunacaksa mail exchange yani mx kaydı kullanılmaktadır. E-mail trafiğinin yönlendirileceği sunucu bilgilerine MX kaydı ile ulaşılır.

PTR Kaydı: Sistemin tersine çalıştığı bir kayıttır. Pointer kaydı olarak da bilinen PTR’de alan adı ip adresine değil, ip adresi alan adına eşlenir. Başka bir deyişle 111.222.3.4 ip adresinin siteadi.com adresine yönlendirilmesini sağlayabilir.

Text Kaydı: Açıklayıcı bilgilerin yer aldığı bir doğrulama yöntemidir. TXT kaydı kullanılarak e-posta başta olmak üzere farklı doğrulama yöntemlerinden destek alma amacıyla kullanım sağlanabilir.

DNS Kayıt Yönetimi Neden Önemlidir?

Bir web sitesinin farklı kişiler tarafından ziyaret edilebilmesi için doğru DNS kaydının yapılması gerekir. Yukarı da bahsettiğimiz DNS kayıtlarını kullanıcılarınızın ilgisine, kullanım alanına ve web sitenizin özelliklerine göre güncellemeniz gerekmektedir. Aksi takdirde ulaşım sekteye uğrayabilir ve/veya tamamen durabilir.

Bu sebeple doğru kayıtların eklenmesi bir web sitesinin olmazsa olmazları arasında yer alır.

Bu sebeple bir web sitesinin yönetimi kadar DNS sunucularının da ayarlarının yapılmasının son derece önemli olduğunu unutmamak gerekir. İlk olarak isim verirken güvenlik açığı oluşturacak şekilde; işletim sistemi bilgisi yazılmamalı ve isimde de kullanılmamalıdır. Bir diğer önemli konu ise kullanılan port numaralarıdır.

DNS Çözümleyici Nedir?

Bir alan adını ip adresine eşlemek için kullanılmakta olan bir sistemdir. Siteadresi.com yazıldığında DNS çözümleyicisi devreye girerek, bu sitenin bağlı bulunduğu IP adresini bulur. Hızlı bir şekilde doğru sunucuya ulaşma sağlanır ve ziyaretçi siteye erişimi tamamlar.

Genellikle DNS çözümleyiciler internet servis sağlayıcı tarafından kullanıcıya ulaştırılır. Yalnız günümüzde ekstra güvenlik önlemi ve gizlilik alt yapısı kullanan başka DNS çözümleyicileri de bulunur.

Hiç şüphesiz bunlar arasında en biliniri; Cloudflare ve Google DNS’dir. İnternet üzerinde varlığına devam eden, adreslere hızlı ve güvenilir bir şekilde ulaşım sağlamak için DNS çözümleyiciler kullanılır.

SIKÇA SORULAN SORULAR

  1. DNS Nedir?

    İnternet siteleri sunucularda barınır. Bu sunucuların IP adresleri bulunur ve ulaşım öncelikle IP adresleri ile yapılır. DNS, domainlerin bu ip adresleri eşleşmesini sağlar. Kullanıcı domain ismini yazdığında DNS sunucusu ilgili ip adresini bularak, kullanıcıya o IP adresinde yer alan site bilgilerini sunar.

  2. DNS Neden Kullanılır?

    İnternette doğru bilgiye ulaşmak kadar, hızlı ulaşmakta son derece önemlidir. Kullanıcılar çoğunlukla karmaşık IP numaralarını ezberleyip kullanmak yerine domain isimlerini kullanılırlar. Bu hem marka değerinin oluşmasını hem de akılda kalıcılığı sağlar. Bu sebeple DNS tüm internet dünyasında kabul edilen ve kullanılan sistemler arasında yer alır.

  3. DNS Neden Önemlidir?

    DNS kullanışlı bir internet sistemidir. Günümüzde internet alt yapısı, sosyal medya ve haber siteleri başta olmak üzere markaların internet siteleri de bu sistemi kullanmaktadır. Etkili bir şekilde internette kullanıcı alışkanlığının son derece önemli olduğunu da unutmamak gerekmektedir. Alışık olduğumuz dünyaca ünlü isim yapmış sosyal medya adreslerinden banka sistemlerine kadar pek çok önemli sistemin arkasında DNS bulunmaktadır.

  4. Domain Whois ile DNS Sorgulama Farkı Nedir?

    Domain whois sorgusunda, adından da anlaşılacağı üzere, domain sahibi ile ilgili bilgilere(aynı zamanda domainin temel bilgilerini de) ulaşmanız sağlanır. DNS sorgulamada ise bu domainin bağlı bulunduğu ve verilerini muhafaza ettiği sunucularla ilgili bilgiler yer alır.

  5. Hangi DNS Kayıtlarına Ulaşılabilir?

    Yukarıda altını çizdiğimiz tüm DNS kayıtlarına ulaşmak mümkündür. Bunları kısaca hatırlamak gerekirse; A, AAAA, CNMAE, NS, TXT, MX, SOA, SRV kayıtlarıdır.